Felmeddelande 'Tomt batteri' på Husqvarna Automower
Visar din Automower felmeddelandet 'Tomt batteri'? I denna artikel försöker vi reda ut vad som kan leda till detta felmeddelandet.
Oavsett modell av Automower så kan 'Tomt batteri' dyka upp i displayen utan förvarning. Det betyder, precis som meddelandet antyder, att batteriet har tagit slut och Automower stannar för att bli buren in till laddstationen för att laddas.

Vad beror felmeddelandet på?
Det kan finnas flera orsaker till att man får felmeddelandet 'Tomt batteri'. I de flesta fall beror det på att Automower inte har hittat hem till laddningsstationen efter utförd klippning inom rimlig tid.

De vanligaste orsakerna
Vi listar de sex vanligaste orsakerna till varför det sker.
1. Batteriet börjar tappa kapacitet och Automower inte har tillräckligt med ström för att hinna hem till laddningsstationen innan batteriet tar slut.
2. Guidekabeln är felaktigt placerad och Automower hittar inte den inom rimlig tid när den ska hitta hem till laddstationen.
3. Guidekabeln är trasig och signalen fungerar inte längre.
4. Ett hinder förhindrar Automower att ta sig hem till laddstationen.
5. Felaktiga sökinställningar.
6. Automower är inställd på biyta - innebär att Automower klipper tills batteriet tar slut och manuellt måste lyftas tillbaka.

Vad kan man göra för att det inte ska hända?
Kontrollera att guidekabeln är hel och att den är korrekt placerad.

Kontrollera att robotgräsklipparen inte har fastnat i ett hinder på vägen hem till laddstation, om så är fallet bör guideslingan ändras om eller föremålet tas bort/flyttas på.

Se över inställningarna för de olika sökmetoderna och anpassa dessa efter klippytan. Inställningarna finner du under Meny->Installation->Hitta laddstation.

Kontrollera batteriets kondition. Ta tid på när din Automower klipper gräsmattan. Beroende på modell, så ska den klippa allt från 70 minuter upp till 240 minuter (Du finner normala klipptider i manualen för din Automower). Om du märker att din Automower enbart klipper en halvtimme eller kortare och därefter vill ladda så är det ett tydligt tecken på att batteriet börjar ta slut och bör bytas ut.

Den vanligaste orsaken är att guidekabeln inte fungerar som den ska. Alltså har gått av eller inte är ansluten korrekt. Kontrollera att samtliga slingor är installerade enligt bilden nedan.