Att felsöka begränsningskabel eller guidekabel på grund av kabelbrott

Det händer att slingan(begränsningskabel, guidekabel) går sönder till din robotgräsklippare. För en Husqvarna Automower innebär det att laddstationen indikerar en annan färg än fast grönt sken samt en stillastående robot med felmeddelande 'Ingen slingsignal'.

Vi får ofta frågor om hur man gör, vad som påverkar och hur man åtgärdar ett kabelbrott. Därför tänkte vi dela med oss av tips, tankar och vad man bör tänka på om felet uppkommer.

Först och främst - Kontrollera laddstationens diod

Om felmeddelandet 'ingen slingsignal' uppstår, börja alltid med att kontrollera vad laddstationens diod lyser. Dioden sitter mitt i laddstationen och blinkar antingen blått* eller grönt* beroende på vilken modell du har.
*Blått blinkande gäller för Automower Automower 105, 305, 308, 310, 315, 315X, 405X, 415X 420, 430X, 440 & 450X
*Grönt blinkande gäller för Automower G2, 220AC, 230ACX, Solar Hybrid, 260ACX & 265ACX

Laddstationen ska alltid indikera någon färg. Om laddstationens diod inte lyser alls så får laddstationen ingen ström(förutsatt att dioden på kretskortet är hel). Eller så ligger felet i laddstationens kretskort. I fall när laddstationens diod inte lyser bör man inte misstänka slingan.

Börja felsökningen i rätt ände - Mät resistansen i slingan

Det är viktigt att man säkerställer att det verkligen är ett kabelbrott innan man letar efter fel i sin slinga. Laddstationens diod skulle kunna visa fel och det skulle kunna vara så lätt som att anslutningskontakterna som fästs på laddstationens stift för respektive kabel har oxiderat.
Det bästa sättet att säkerställa att man har ett kabelbrott är genom att resistansmäta(dvs mäta motståndet, kontinuitetsmäta) begränsningskabeln med hjälp av en multimeter. Anslut multimeterns mätprober till höger respektive vänster slinga genom anslutningskontakten och se till att få kontakt med metallstiftet som finns i anslutningskontakten. Se till att ha multimetern inställd på resistansmätning(Märkt med Ohmtecken(Ω)). Kontrollera vilket värde du får när du mäter. I bilden nedan gör vi en mätning på en slinga som har 0 Ohm, dvs kabeln är hel.
Mäta resistans i begränsningskabel
Får du ett värde i din multimeter som överstiger 25 Ohm(Ω) så föreligger en skada på slingan. Ett värde på några hundra Ohm är en väldigt liten skada medans om du får ett värde på tusen- eller hundratusentals Ohm så är skadan större. Man vill alltså ha ett så lågt Ohm-värde som möjligt.
Får du ett oändligt värde så har du garanterat ett helt avbrott, dvs slingan är helt av och borde enkelt kunna lokaliseras, med lite tur och en noga kontroll visuellt kan du hitta det utan kabelsökare.

Det är inte sällan ett kabelbrott rör sig om en skada på kabeln och inte att den är helt av. Med vissa kabeltestare kan man då få signal runt hela slingan men inte tillräckligt stark signal för att Automower ska kunna arbeta. Genom att resistansmäta slingan får man alltid svaret svart på vitt om du har ett fel eller inte.

Kabelbrott konstaterat - ta reda på vilken sida felet föreligger

Om din laddstation blinkar och indikerar kabelbrott och du har konstaterat genom en resistansmätning att slingan är skadad så kan man i de flesta fall indentifiera vilken sida om begränsningskabeln som felet ligger på. Det går att göra så länge du har en eller flera guidekablar.
Det man gör är att man sätter valfri guidekabel på ett stift för begränsningskabel. På så sätt 'lurar' man laddstationen att guidekabeln är en begränsningskabel. Så testa till exempel att sätta guidekabel 1 på AR(begränsningskabel höger) stiftet. Då lurar vi laddstationen att guidekabeln är höger begränsningskabel. Lyser laddstationen då grönt?  Om ja, då vet vi att höger begränsningskabel är problemet och det är den man ska undersöka.
Man kan också göra samma sak fast byta ut AL(begränsningskabel vänster) och se om felet föreligger där istället. Se bild nedan.
Felsöka begränsningskabel

Om det visar sig att du inte får ett fast grönt sken hur du än vrider och vänder på kablarna så är risken stor att guidekabeln också har avbrott. Men, för att vara säker, mät alltid resistansen i slingan innan man drar förutfattade beslut.

Om laddstationen indikerar kabelbrott trots att resistansvärdet är OK

Det händer att laddstationen indikerar kabelbrott trots att man har gjort en resistansmätning och har goda värden. I detta fall så beror det mest troligt på att kretskortet i laddstation är defekt.

Felsöka kabelbrott och val av kabelsökare

Det finns olika typer av kabelsökare och verktyg man kan använda sig av för att lokalisera kabelbrott. Vissa använder sig av en AM-radio som fångar upp signalen från slingan och ger ifrån sig ett ljud så länge det finns ström. Andra använder sig av en elstängsel-aggregat som skickar ut stötar av ström genom slingan för att lyssna sig fram till var brottet eller skadan befinner sig.
Vi förespråkar att använda en kabelsökare av modell MS6818. Fördelen med MS6818 jämfört med de mindre kabelsökarna eller AM-radio är att denna mäter aktuell signal väldigt exakt. Man kan se aktuell signalstyrka just där man befinner sig och kan på så sätt lokalisera även de mindre skadorna på en slinga.

En annan populär modell heter MS6812 och fungerar utmärkt om slingan har gått av helt. Den fångar, likt en AM-radio, upp signalen från slingan. Dock blir den svår att använda om det rör sig om en skada och inte ett helt avbrott. Då det fortfarande kan gå ström genom kabeln, men inte tillräckligt mycket ström för att Automower ska kunna arbeta.

Gemensamt för både MS6818 och MS6812 är att man får en sändare och en mottagare. Sändaren kopplas med röd krokodilklämma på slingan som ska felsökas och den svarta på jord. Sedan använder man mottagaren för att följa slingan och får bekräftelse att slingan har signal genom en ljudsignal och även genom displayen på MS6818. Där signalen bryts eller tappas föreligger en skada eller brott på kabeln.

Vill du se alla våra kabelsökare för robogräsklippare? Klicka här.

Köp kabelsökare

Kabelavbrotts sökare MS6818
  • Spårar kabel samt brott
  • Ger tydlig indikation på var strömmen slutar
  • Flera inställningslägen
2290 kr 2490 kr
Köp
Kabeltestare MS6812
  • Felsöker brott på begränsningskabeln
  • Består av sändare och tongenerator
  • Enkel igångsättning
329 kr 459 kr
Slutsåld